Over KIKOEN

Onze expertise en kracht ligt in de organisatie van voorschoolse, naschoolse en vakantieopvang voor alle kinderen vanaf schoolleeftijd. We bieden kinderen maximale kansen tot (talent)ontwikkeling in een niet schoolse context.
Dit doen we op vaste locaties in de gemeentes Balen, Grobbendonk en Olen of op vraag en op maat van organisaties en bedrijven. Onze hoofdzetel bevindt zich in Olen en in elk van onze gemeentes hebben we een vaste uitvalsbasis die instaat voor de dagelijkse werking.

Hoe doen we de dingen bij KIKOEN?

Kinderen staan bij ons centraal. Ze bepalen zelf wat en hoe ze spelen en worden gestimuleerd om (nieuwe) talenten te ontdekken.

We doen dit niet alleen, maar connecteren en werken samen met diverse partners:

  • De gemeente en scholen als vaste waarden/vaste partner
  • Andere organisaties met een interessant aanbod voor kinderen (muziekschool, sportclubs, bibliotheek,…)
  • Al onze opvanginginitiatieven zijn erkend door Kind & Gezin

We laten ons leiden door onze kernwaarden:

 

ACTIEF

We zetten kinderen, medewerkers en onze organisatie in beweging.

 

DIALOOG & INTERACTIE

We nodigen kinderen, ouders en partners uit om samen onze aanpak en aanbod vorm te geven.

 

DUURZAAM

We denken op lange termijn en zetten onze middelen efficiënt in.

 

INNOVATIEF

We durven buiten de lijntjes kleuren en nieuwe dingen proberen.

 

RESPECT VOOR VERSCHILLEN

We staan open voor individuele verschillen en benutten diversiteit.

 

ONAFHANKELIJK

We focussen op de tevredenheid van de kinderen, hun ouders en onze medewerkers.

 

Onze projecten

Wat betekenen deze kernwaarden voor de kinderen, ouders en medewerkers? We maken ze concreet door projecten en initiatieven in de opvang:

 

Gigagezond

Gezonde tussendoortjes en stimuleren van beweging: dat zijn de basisingrediënten van Gigagezond.

Gigagezond is een project ontwikkeld door Blenders vzw/KIKO.

Sterrollen

Om de rollen en taken in een team te verdelen werken we met het sterrolmodel. Zo is niet één iemand verantwoordelijk voor alle taken en is het werk behapbaar. Meer info

Kempense Modderweek

Het doel van de Kempense Modderweek is kinderen de natuur van dichtbij op een uitdagende, positieve en bijzondere manier te laten beleven. Buiten spelen is immers gezond, noodzakelijk en gewoonweg ple'zand't!

Kempense Modderweek is een initiatief van Blenders vzw/KIKO.

Onthaaltraject

Om onze nieuwe medewerkers wegwijs te maken binnen KIKOEN, organiseren we een onthaaltraject.

In negen maandelijkse sessies dompelen we onze deelnemers onder in een KIKOEN-bad. Thema's zoals talententas, inclusie, teamontwikkeling, activiteiten & aanbod,... komen aan bod.

Helden- & Talentendag

2 keer per jaar sluiten onze opvangdeuren en staat de dag in het teken van onze KIKOEN-helden. In maart organiseren we een Heldendag waarop we al onze medewerkers inhoudelijk inspireren. In september organiseren we een Talentendag, een dag waarop onze begeleiders elkaars & eigen talenten kunnen ontdekken.

KIKOEN-booster

De KIKOEN-booster is een leer- en inspiratietraject voor KIKOEN-begeleiders. In maandelijkse sessie zorgen we voor een extra boost rond thema’s die voor begeleiders en KIKOEN belangrijk zijn, zoals samenwerken, feedback geven & ontvangen, uitdagend & rustgevend aanbod voor kinderen,…

KIKOEN-wall

Een KIKOEN-wall is een muur waarop je in één oogopslag kan zien dat je in een KIKOEN-locatie bent. Op een KIKOEN-wall tonen we onze waarden én vooral de troeven en talenten die de locatie en het team in huis hebben.

#wijzijnfier

#wijzijnfier op onze KIKOEN-helden en dat laten we ook graag zien. Onder het motto #wijzijnfier werken we actief aan een positieve organisatiecultuur met de zelfgemaakte KIKOEN-held als mascotte.

Talentenrugzak

Iedere medewerker van KIKOEN heeft een rugzak gevuld met talent: van grime en naaien tot voorlezen, buitenspel en yoga!

IAO

Bij KIKOEN onderschrijven we de principes van de Innovatieve ArbeidsOrganisatie. Zo streven we naar werkbaar werk voor alle medewerkers en naar een organisatie die snel kan afstemmen op veranderingen. We gebruiken het organisatiecanvas als leidraad om onze organisatie aan te passen aan de veranderende omstandigheden.

Switching talent

Switching Talent biedt medewerkers de kans om gedurende korte tijd mee te lopen in een andere organisatie. Zo kunnen vanuit specifieke leerbehoeften en onder begeleiding talenten en competenties in de praktijk versterkt worden.

Driesterren inclusie

Het Driesterren inclusie project is een project waarin we werken aan onze inclusieve werking. We maken onze opvang als het ware klaar voor kinderen met een specifieke ondersteuningsbehoefte en dus extra zorgen vragen.

Elk kind is welkom bij KIKOEN en we geven elk kind de kans om zich welkom te voelen. Meer info

Kleur bekennen!

Om goed te kunnen samenwerken als team is het belangrijk om elkaar te begrijpen en respect te hebben voor elkaars verschillen.

Met het project 'Kleur bekennen!' gaan we, aan de hand van vier basiskleuren (rood, geel, blauw & groen), op zoek naar ieders talenten, positieve eigenschappen en valkuilen.