KIKOEN droomt, durft en doet!

In tegenstelling tot sommige andere sectoren is het tijdens de zomer bij KIKOEN een drukte van jewelste. De opvanglocaties draaien op volle toeren om onze kleine helden een leuke zomervakantie te bieden.

Ook de collega’s van het hoofdkantoor van KIKOEN zitten tijdens de zomermaanden niet stil: het is immers de ideale moment om alle projecten, acties en ideeën die op het ‘dat-doen-we-in-de-zomer-lijstje’ staan, op te pakken, te concretiseren en/of af te werken.

Hoe plannen we de zomer op het hoofdkantoor KIKOEN?

Stap 1: Bij de start van de zomer sommen collega’s alle projecten, acties en ideeën op waaraan ze de komende 2 maanden willen werken. Die projecten zijn heel divers: van een doorstart van de werkgroep planning, een plan van aanpak voor stagiares en het finaliseren van de inrichting van het hoofdkantoor, tot het opmaken van jaarplannen en het voorbereiden van de start van het schooljaar.

Stap 2: Elke dinsdag ontmoeten de collega’s elkaar op Teunenberg voor een DDD-day: een dromen-durven-doen dag. ’s Ochtends licht iedere collega zijn/haar projecten/acties/ideeën voor die dag toe. Deze worden zichtbaar voor iedereen genoteerd op een centrale plaats. Vervolgens kan iedereen zich kandidaat stellen om over het project verder te praten in kleine groep.

De regels voor de DDD-dag zijn simpel en volgen de principes van ‘Open Space’:

  • Wie er komt, is de juiste persoon
  • Wanneer het begint, is het juiste moment
  • Wat er gebeurt is het enige wat kan gebeuren. Laat je verrassen!
  • Als het klaar is, is het klaar
  • De wet van de 2 voeten: als je niet leert of bijdraagt, ga verder!

Open Space is een werkmethode om snel en efficiënt een aantal onderwerpen besproken te krijgen met de energie die in de kamer aanwezig is. Of anders gezegd: het is een methode voor het organiseren van een bijeenkomst, waarbij deelnemers zijn uitgenodigd om zich te richten op een specifieke, belangrijke taak of doel. De deelnemers bepalen daarna zelf de agenda en gaan met elkaar in gesprek, waarbij hiërarchie geen rol speelt.

Voordelen van Open Space voor KIKOEN zijn:

  • collega’s kunnen samenwerken met andere collega’s (waar ze misschien anders minder mee in contact komen) rond onderwerpen waar ze hulp/feedback bij nodig hebben;
  • verantwoordelijkheid en eigenaarschap ligt bij de collega’s zelf;
  • effectief samenwerken stimuleert de motivatie, zelfsturing en dynamiek.

Stap 3: Aan het einde van de zomer krijgt elke collega het podium om zijn/haar project en de voortgang ervan te pitchen: Wat is er gerealiseerd? Wat is het vervolg?

Zo starten we up to date aan het nieuwe schooljaar! #wijzijnfier