Jaarplannen KIKOEN

In een wereld waar snelheid en flexibiliteit steeds belangrijker zijn, kan het soms tegenstrijdig aanvoelen om met een jaarplanning te werken. Toch werken we bij KIKOEN al langer met jaarplannen. Het biedt ons structuur en rust, die onmisbaar zijn in een dynamische omgeving. Een jaarplan fungeert als een roadmap, waarin we doelstellingen, prioriteiten en acties voor het komende jaar helder vastgeleggen. Het dient als communicatiemiddel tussen collega’s en leidinggevende, of tussen collega’s onderling om de voorbije en toekomstige acties te bespreken en bij te sturen waar nodig.

Structuur en Focus
Een van de belangrijkste voordelen van een jaarplan bij KIKOEN is de structuur die het biedt en de visualisatie ervan. We volgen steeds het schooljaar: het plan start in september en eindigt in juni. In 1 duidelijk overzicht staan alle prioriteiten voor een team. Het helpt teams om gefocust te blijven, biedt houvast en een richting.

Inspelen op veranderende omstandigheden
Hoewel een jaarplan een structuur biedt, is het geen statisch document. Een goed jaarplan biedt ruimte voor flexibiliteit en aanpassing, zodat er ingespeeld kan worden op veranderingen of onvoorziene omstandigheden.

Tijdige evaluatie en bijsturing
Een goed jaarplan biedt houvast bij de evaluatie en bijsturing van de acties. Zo overlopen bijvoorbeeld teamcoaches samen met de operationeel manager op vaste momenten de voortgang van het jaarplan. We sturen bij waar nodig, maar voorzien ook viermomenten: als een actie succesvol afgerond is, mag men hier terecht fier op zijn! Aan het einde van het jaar evalueren we het ganse jaarplan en maken we plannen voor het nieuwe jaar.

Jaarplannen teamcoaches

Enkele focuspunten van onze teamcoaches voor het schooljaar 2024-2025:

  • Efficiënte & verbindende communicatie
  • Aanbod voor tieners
  • Basiswerking op punt zetten
  • Inrichting & aanbod ifv inkanteling in de school
  • Focus op kinderen met specifieke ondersteuningsbehoeften
  • Werken rond teamdynamiek
  • ...

Elke teamcoach legt de nadruk op een ander focuspunt en elk team heeft uiteraard andere noden. Dat maakt dat er een grote verscheidenheid zit in de trajecten die de teams zullen doorlopen. Ook het tempo waarop een team aan de slag gaat varieert van team tot team. Elke teamcoach gaat doordacht te werk, houdt rekening met de omstandigheden die leven in het team & stelt zich flexibel op naar de noden van het team. Zo balanseren ze voortdurend tussen hun vooropgestelde plannen & wat het team op dat moment nodig heeft.

De teamcoaches maken voor hun eigen teams jaarplannen op, maar ook het TCO, TeamCoachesOverleg, heeft een jaarplan. In juni evalueren de teamcoaches samen met de operationeel manager de werking van het TCO. Samen maken ze een overzicht van de zaken die zeker moeten blijven en zaken die anders moeten of moeten stoppen. Tegelijkertijd is er ruimte voor nieuwe ideeën. Die evaluatie vormt de basis voor het nieuwe jaarplan.

Dit jaar ligt de focus in het TCO-jaarplan op 4 grote doelstellingen:

    1. Op weg naar gedeeld leiderschap: verderzetten teamontwikkeling TCO - uitpuren van gemeenschappelijk doel en heldere rolverdeling
    2. Pedagogische visie en beleid concretiseren, lacunes aanvullen en laten landen in de teams
    3. Nieuwe normaal verder uitrollen en randvoorwaarden bepalen
    4. Verbeteren van werking ondersteunende diensten/processen

De 4 grote uitdagingen zijn onderverdeeld in subdoelstellingen om de uitdaging behapbaar te maken en doorheen het jaar kleine successen te vieren. Iedereen is alvast gemotiveerd om er aan te beginnen!