écht in ’t échtig
Denk jij bij speelmateriaal ook meteen aan klassiek speelgoed? Vaak dure plastiek voorwerpen of nagemaakte materialen uit de wereld van volwassenen. Kinderen vinden dat nepspeelgoed leuk voor even, maar zijn het vaak snel beu.
Wat hen echt interesseert zijn de 'échte' voorwerpen die de volwassenen gebruiken: een portefeuille, een gsm, een fietspomp, wasspelden, een doos pleisters, een computer, ...
Hoe dat komt is simpel te verklaren: kinderen willen grote mensen imiteren en de voorwerpen die zij gebruiken op hun eigen manier onderzoeken en ontdekken. Zo proberen ze de wereld en wat ze rond zich zien gebeuren te begrijpen. Bovendien zijn kinderen slim en hebben ze snel door dat hun speelgoed niet 'echt' is.
Wist je trouwens ook dat:
- kinderen graag de echte wereld nadoen met de materialen die in het dagelijks leven te vinden zijn
- er zeker 6 verschillende soorten echte materialen zijn
- het vele voordelen heeft voor het spel van kinderen
- dat ook interessant is voor begeleiding
Redenen genoeg om dit bij KIKOEN eens uit te testen!
Traject échte materialen
Onder begeleiding van Jan ging het team van De Kleine Wijzer aan de slag met echte materialen.
Tijdens dit traject besproken we wat echte materialen juist zijn. We bekeken de verschillende soorten materialen en wat de voordelen ervan zijn. Aan de hand van oefeningen en filmpjes kregen we een goed beeld waarom echte materialen een waardevolle aanvulling op ons aanbod zijn.
Na de theorie gingen we aan de slag! We hebben er 1 soort uitgelicht en meer uitgediept: kledij en accessoires. De zoektocht naar de materialen startte op onze eigen zolders en in kringwinkels. En we lanceerden een oproep naar onze ouders.
Tot wat heeft dat geleid? Kinderen worden meer geprikkeld en uitgedaagd om met echte materialen te spelen. Voor begeleiding is dat een extra en makkelijk aanbod in hun gamma.
Het is doen alsof maar dan heel écht!