Buiten spelen... graag!

Dat we bij KIKOEN fan zijn van spelen, moeten we jullie niet meer vertellen. Op onze opvanglocaties beleven kinderen en begeleiders elke dag opnieuw de leukste avonturen: gezellig samen knutselen, gezelschapsspelletjes spelen, torens bouwen met blokken, fantasiespel in de poppenhoek,...

Maar het allerleukste vinden wij buitenspelen! Regen, wind, sneeuw, kou of zonneschijn... het weer houdt ons niet tegen om buiten te spelen. Ravotten in de tuin, klimmen, fietsen, voetballen, putten graven, modder maken van zand,... er valt zó veel te beleven in de buitenruimte van onze opvanglocaties.  

Buitenspelen is niet alleen leuk, het is gezond en het kan ons ook nog eens helpen in de strijd tegen het coronavirus. Alleen maar voordelen als je het ons vraagt! 

Hup... jassen aan & buitenspelen maar!

 

 

Kind & Gezin somde 10 voordelen van buitenspelen op, we delen ze graag met jullie: 

  1. Door buiten te spelen leren kinderen hoe de wereld rondom hen in elkaar zit. 
  2. Een andere omgeving geeft ander speelgedrag. Buiten wordt een kind uitgenodigd om op ontdekking te gaan en/of om zijn fantasie & creativiteit te gebruiken. 
  3. Buiten ontmoet je andere kinderen. Door samen te spelen, ontwikkelt een kind zijn sociale vaardigheden, oefent zo zijn taal, leert omgaan met winst en verlies, met rolverdelingen en bouwt een gezonde dosis assertiviteit op. 
  4. Buitenlucht zorgt ervoor dat kinderen beter slapen. Groen brengt vaak rust. Buiten draagt het geluid veel minder ver, dit zorgt voor minder lawaai en op zijn beurt minder conflicten. 
  5. Kinderen ontdekken buiten gemakkelijker de mogelijkheden van hun eigen lichaam. Dat geeft zelfvertrouwen wat een kind motiveert en stimuleert om weer nieuwe dingen te ontdekken. 
  6. Een kind leert buiten gaandeweg zelf zijn spel te organiseren: het is niet een kinderbegeleider die een spelletje voorstelt.
  7. Buitenspelen is goed voor de gezondheid en fysieke conditie: kinderen bewegen meer, raken meer energie kwijt en doen meer vitamine D op. 
  8. Buiten spelen oefent de motorische vaardigheden. Kinderen leren er ruimte, diepte, afstand, snelheid, hoogtes, risico’s,... beter door inschatten.
  9. Door meer buiten te spelen, groeit het ecologisch bewustzijn van het kind. Uit onderzoek blijkt dat wie zich als kind verbonden voelt met de natuur, ook op latere leeftijd meer zorg zal dragen voor de natuur.
  10. Kinderen hebben vaak enorme bewondering & verwondering voor hun ontdekkingen in de natuur. Wanneer je natuurbeleving met al hun zintuigen, een onderdeel laat zijn van hun ontwikkeling dan blijft dat levenslang op hun harde schijf staan.