BOA-babbels

Sinds begin dit jaar maken we elke maand 1 dag vrij om na te denken over de toekomst van KIKOEN en ideeën om te zetten in concrete experimenten. Experimenteren staat dan ook expliciet vermeld in onze ambities rond opleiding & ontwikkeling. En dat is geen overbodige luxe in een sector die in transitie zit.

Tijdens deze experimenteerdagen – recent omgedoopt tot BOA-babbels – komt iedereen naar Teunenberg om ideeën, inzichten en kennis te delen. We zorgen voor een KIKOEN-update zodat iedereen weer mee is. Aangezien we heel verspreid werken is dit ook een fijn moment om bij te babbelen en verbinding te maken met elkaar.

 

KIKOEN-tijd = vrije tijd = viertijd

Als regisseurs van vrije tijd streven we dagdagelijks naar de beste invulling van onze dienstverlening. Maar wat betekent regisseur zijn van vrije tijd? En hoe maakt KIKOEN hierin het verschil?

Jan startte de dag met een toelichting over de verschillende vormen van vrije tijd, hoe de kinderen dit beleven en waar wij in het plaatje van vrije tijd passen. We waren het snel met elkaar eens: KIKOEN-tijd is vrije tijd die niet is opgelegd en steeds naar de zin en believen van het kind is. Een ander woord voor dit soort vrije tijd is viertijd, een moment dat onze kleine helden zelf kunnen en mogen invullen.

Opdrachten BOA onder de loep

Sinds een aantal jaren ondersteunt onze Business Unit Advies & Ontzorging gemeentes in het opzetten/uitbouwen van hun BOA-beleid. Hoewel onze aanpak steeds maatwerk is, is onze eigen operationele werking en onze manier van naar opvang en kwaliteit kijken een goede basis om gemeentebesturen te adviseren.

Tegelijkertijd kruisbestuiven we onze eigen werking met inzichten uit de externe opdrachten. Annelies deelde tijdens de BOA-babbel de kernopdracht van een aantal adviesopdrachten en koppelde daaraan enkele nieuwe inzichten, zoals het BOA-canvas. Dit canvas biedt een structuur en houvast om heel lokaal met BOA aan de slag te gaan en daagt ons uit om verder na te denken over welke expertise we nu echt verder willen uitbouwen.

Samenwerken doen we samen

Vicky en Nele sloten de dag af met een  terugkoppeling van hun driedaagse opleiding ‘Succesvol samenwerken tussen organisaties, hoe pak ik dat aan?’

We gingen met een aantal methodieken aan de slag en pasten deze toe op onze huidige locaties en context. Al snel werd duidelijkheid dat de goesting naar meer inhoud en inzichten rond effectief, doelbewust en strategische samenwerking aanwezig is.

Wordt dus zeker vervolgd!