De week tegen pesten

Pesten is nog steeds één van de grootste problemen in de ontwikkeling van kinderen & jongeren.

Uit onderzoek blijkt dat één kind op zes in Vlaanderen het slachtoffer is van pesten. Eén kind op dertig heeft er dagelijks mee te maken. Pesten blijft een hardnekkig probleem, waar we niet genoeg aandacht aan kunnen besteden!

Het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen pesten wil het thema ‘Pesten bij kinderen en jongeren’ blijvend onder de aandacht brengen van leerkrachten, ouders & begeleiders binnen jeugd- en sportorganisatie.

Het thema van deze 17de Week tegen Pesten is omgaan met gelijkenissen & verschillen. Iedereen is anders en je moet jezelf kunnen zijn om gelukkig te zijn. Jammer genoeg is anders zijn soms een risico...

We merken meer en meer 'identiteitsgebonden pestgedrag' op: pesterijen die zich toespitsen op één aspect van iemands identiteit. Denk bijvoorbeeld aan iemands huidskleur, het hebben van een handicap, iemands voorkomen, iemands religieuze of culturele achtergrond,... 

Deze pesterijen kunnen erg negatieve gevolgen betekenen voor de gepeste. Jezelf zijn, jezelf durven tonen, opkomen voor wie je bent en waar je vandaag komt, wordt een probleem. Het risico bestaat dat je eigen identiteit verstoord raakt.

We kunnen het niet genoeg benadrukken: iedereen is uniek & anders, het maakt onze wereld mooi. Jij mag jezelf zijn, met al je talenten én al je tekorten!

En daarom kiest KIKOEN kleur tegen pesten!

Op heel wat van onze opvanglocaties tonen begeleiders & kinderen in deze week tegen pesten - van 18 februari t.e.m. 25 februari - dat zij tegen pesten zijn door deel te nemen aan de Stip It actie van Ketnet. 

Door 4 stippen op je hand te plaatsen toon je dat je akkoord gaat met deze vier afspraken

  1. Ik vind pesten niet oké en zal er nooit aan meedoen
  2. Ik praat erover als pesten mij bang of verdrietig maakt
  3. Ik sluit niemand uit, voor mij hoort iedereen erbij
  4. Ik zal altijd proberen op te komen voor iemand die gepest wordt

Stip It = Samen Tegen Iemand Pesten!

Doe jij ook mee? Teken dan snel 4 stippen op je hand & deel ze met ons!