Heldendag: 'Van opvangtijd naar vrije tijd'

Een duidelijke KIKOEN-identiteit zorgt ervoor dat we als medewerkers weten waar we naartoe willen en waar we voor staan. Dit is een belangrijke basis om met zelfvertrouwen en de nodige assertiviteit in onze job te staan en een constructieve samenwerking aan te gaan met externe partners.

Tijdens onze Heldendag maakten we onze identiteit meer concreet onder het motto #wijzijnfier. Zo konden onze KIKOEN-helden kiezen uit vijf workshops:

  • Talententas van onder het stof
  • Van opvangtijd naar vrije tijd
  • Ik bijt niet! – inclusie
  • Bouwen aan een straffe kleuterwerking
  • #ikbenfier

We maken een artikelreeks van vijf waarin we elke week een ander onderdeel van de KIKOEN-identiteit onder de loep nemen. Na talentontwikkeling vorige week is het nu de beurt aan vrije tijd.

De kinderopvangsector is een sector met veel veranderingen, maar één ding blijft steeds centraal staan: het kind. In de workshop ‘Van opvangtijd naar vrije tijd’ nam Eva Maréchal (Hop Up) ons mee terug in de tijd, naar onze eigen jeugd.

Terug in de tijd...

Wat deden onze KIKOEN-helden toen ze zelf jong waren? Waarmee speelden ze, met wie, hoe kwam dit spel tot stand,... én wat is er veranderd tegenover kinderen nu?

Als er één gelijkenis is tussen kinderen van vroeger en die van nu, is dat ze het liefst met elkaar spelen. Actief spelen vanuit hun eigen fantasie, vanuit hun eigen nieuwsgierigheid. Zelf op ontdekkingstocht gaan, nieuwe dingen uitproberen en zichzelf continu uitdagen om net dat extra stapje te zetten.

Druk druk druk

De maatschappelijke context waarin we op dit moment allemaal leven, legt heel veel druk op kinderen. Ze moeten naar school, snel huiswerk maken, naar de turnles, snel eten en bed in. Deze drukke programma’s zorgen ervoor dat kinderen weinig eigen invulling kunnen geven aan hun tijd. Kinderen kunnen steeds minder spelen vanuit hun eigen fantasie.

Eén van de enige plekken waar kinderen zelf invulling kunnen geven aan hun tijd en kunnen spelen vanuit hun eigen fantasie is de buitenschoolse opvang. Laten we hen dan ook die kansen geven om op die ontdekkingstocht te gaan!

Spelen is de vrijheid om je eigen nieuwsgierigheid te volgen. Om te zoeken en te ontdekken, te proberen en te creƫren [...] gewoon omdat je er zelf zin in hebt. Rutger Bregman

Eerst en vooral hebben ze elkaar hiervoor nodig. Daarnaast hebben kinderen een veilige plek nodig, waarin ze zelf kunnen onderzoeken. Een plek waar ze de kans krijgen de grenzen van hun eigen kunnen af te tasten.

Kinderen hebben een natuurlijke drang om te spelen, als buitenschoolse opvang is het belangrijk om kinderen de kans te geven tot dit vrije spel.

Kijken naar vrije spel

Tijdens de workshop bekeken we verschillende manieren van kijken naar dat vrije spel aan bod. Van Junk Playground uit Groot-Brittannië tot de Montessori pedagogiek uit Italië. Een ding hebben ze allemaal gemeen: kinderen kunnen zelf invulling geven aan hun eigen tijd. Ze zorgen ervoor dat kinderen zichzelf volledig kunnen uitleven met het spel dat zij willen.

Binnen KIKOEN hebben we al een aantal ‘Loose parts’ experten in huis die hier heel bedreven mee bezig zijn. Op deze manier geven wij kinderen de kans om zelf invulling te geven aan hun eigen tijd bij KIKOEN... échte vrije tijd dus!