Vlaamse week tegen pesten

Pesten is nog altijd één van de grootste problemen in de ontwikkeling van kinderen & jongeren.

Uit onderzoek blijkt dat 16,5% van de Vlaamse kinderen in hun jeugd te maken met pesten. Dat betekent dat één kind op zes in Vlaanderen het slachtoffer is van pesten. Eén kind op dertig heeft er zelfs dagelijks mee te maken. Pesten blijft een hardnekkig probleem, waar we niet genoeg aandacht aan kunnen besteden!

Het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen pesten wil het thema ‘Pesten bij kinderen en jongeren’ blijvend onder de aandacht brengen van leerkrachten, ouders & begeleiders binnen jeugd- en sportorganisatie. Tijdens deze 18de Week tegen Pesten (van 10 februari t.e.m. 17 februari 2023) wil het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten iedereen engageren om zich een jaar lang in te zetten tegen pesten.

Daarom hebben ze 10 bouwstenen ontworpen om een goed antipestbeleid te ontwikkelen. Bij elke bouwsteen krijgen we tips waarmee we aan de slag kunnen om pesten te voorkomen of aan te pakken. Zo geven we pesten samen een heel jaar geen kans!

Het thema van een jaar lang tegen pesten is 'Iedereen telt: hier hoort iedereen erbij'. Een thema waar KIKOEN veel affiniteit voor voelt, we dragen dit uit onder onze waarde 'Respect voor verschillen'. Iedereen is uniek & anders, dat maakt onze wereld mooi.

In onze opvanglocaties zetten we ons in om de kinderen in een fijne omgeving te laten genieten van hun vrije tijd. We willen samen graag een warme, fijne & hechte groep vormen waarin elk kind zich goed voelt.

Een van de voorwaarden om je goed te voelen is kunnen zijn wie je bent, gerespecteerd & gehoord zijn. Hier moeten we de nodige aandacht aan besteden.

De campagne #eenjaarlangtegenpesten inspireert ons door 10 bouwstenen van een goed antipestbeleid op ons los te laten. Elke maand krijgen we een andere bouwsteen.

Zo krijgen we o.a. inspiratie hoe we kunnen werken aan een goede groepssfeer, hoe we duidelijk kunnen zijn over pesten, hoe we talenten aan bod kunnen laten komen, hoe we met elkaar praten en luisteren naar elkaars mening kunnen faciliteren,... En nog zo veel meer!

Naast de campagne #eenjaarlangtegenpesten is er natuurlijk ook weer een STIP IT actie (Samen Tegen Iemand Pesten. Een actie waarmee we fysiek tonen dat we tegen pesten zijn.

'Hier trekken wij de lijn tegen pesten!'

Wij dagen al onze kinderen & begeleiders uit om samen een lijn te trekken tegen pesten!

Zet 4 stippen op je hand en maak samen een stippenlijn tegen pesten. Ga naar stip-it.be en lees er alles over!

Deel je filmpje zeker ook op onze Facebookpagina, met de hashtag: #hiertrekkenwedelijntegenpesten #stipit #KIKOEN

Trek jij mee een lijn tegen pesten?