Opvang binnenstebuiten

In mei 2022 verhuisde KIKOEN Olen Centrum naar een nieuwe locatie in de school De Kleine Wijzer. Van een grote, groene locatie naar een schoollocatie: een grote verandering. Het was de uitgelezen kans om goed na te denken over inrichting, aanbod en wat we belangrijk vinden in onze opvang. We stonden stil bij wat we niet willen, maar vooral bij wat we wél willen bereiken.

Met huistijd & buitentijd als uitgangspunt ging het team, onder leiding van Jan, samen aan de slag. Hoe ze dit deden? Els, Nannes, Sally, Jan & Ruben vertellen er ons alles over.

 

Het begon allemaal met de vraag: “Wat nemen we mee naar De Kleine Wijzer?”.  In De Kleine Wijzer kregen we een kleinere ruimte ter beschikking. Alle materialen van de locatie in Teunenberg meenemen was geen optie.

Dus... we gingen aan de slag! De eerste opdracht die we kregen: “Maak samen een poster over wat we belangrijk vinden in de opvang”. Zo kwamen we tot basisprincipes die we verder als leidraad gebruikten voor de inrichting: mobiele meubels, een huiselijk aanvoelende binneninrichting en ‘less is more’. Concreet betekende dit dat we onze ruimte niet te vol zouden zetten, niet te veel materiaal zouden aanbieden en dat we spaarzaam met kleurgebruik gingen zijn.

Met behulp van de moodboards brainstormden we over welke elementen we wilden behouden en hoe we de ruimte zouden gebruiken. We kozen voor een rustgevende en huiselijke sfeer, waar kinderen zich thuis voelen. Duurzaamheid kwam voorop te staan. We waren vastbesloten om af te stappen van de plastieken prullen en kozen voor duurzame & echte materialen, zowel voor het spelmateriaal als voor de meubels.

De verhuis naar een kleinere locatie bracht heel wat uitdagingen met zich mee. We moesten nadenken over wat we zouden aanbieden op onze nieuwe plek en hoe we een vergelijkbaar spelaanbod konden bieden, op een kleinere oppervlakte. Hierbij moesten we rekening houden met de schoolwerking. Goede afspraken waren belangrijk!

Om te bepalen welke functie we zouden toekennen in de ruimtes, observeerden we de kinderen op de oude locatie: welke activiteiten gebeuren er? Welk spelmateriaal is populair bij de kinderen? Wat is essentieel en wat is overbodig? Samen maakten we de analyse.

In deze analyse speelde Jan een belangrijke rol. Door telkens de ‘waarom-vraag’ te stellen bij beslissingen, stimuleerde hij het team om kritisch na te denken. Hierdoor konden we de belangrijkste functies bepalen in de ruimte en kregen de juiste materialen & activiteiten een plaats op de nieuwe locatie. De rest van het spelmateriaal maakten we mobiel, voor speelplezier overal.

Het traject verliep niet zonder slag of stoot. Niet iedereen was meteen overtuigd van de veranderingen. Els, die het langste op de locatie werkt, had moeite om Teunenberg los te laten. Maar dankzij de overlegmomenten en de begeleiding van Jan, kon ook zij de voordelen van de nieuwe locatie zien. De tevredenheid van de kinderen, de speelmogelijkheden en de gemakken van De Kleine Wijzer konden haar helemaal overtuigen.

En dan was het tijd om de handen uit de mouwen te steken! Omdat we het ‘less is more’-principe hanteerden, moest de minimale aankleding wel meteen een huiselijke sfeer creëren. We dachten na over elk detail, van kleurgebruik tot echte en natuurlijke materialen. Nannes dacht mee na over de kleuren die we gebruikten. Met een knipoog naar de oude locatie op Teunenberg en om de natuur binnen te brengen, zorgde Sally voor plantjes. Het team kon zich uitleven. Ze richtten hun nieuwe locatie zelf in, van meubels plaatsen tot afwerking met decoratie en planten. Ze deden het allemaal samen.

De grootste prestatie van de verhuis was echter de verandering van werkwijze. Door de beperkte binnenruimte moésten we wel meer naar buiten. We sleurden materialen en meubels naar buiten en dit zorgde meteen voor een ander spel. Zo ontdekten we dat buitenspelen net voor rust, ruimte & een overvloed aan speelplezier zorgt.  

We ondervonden ook dat buitenspelen niet alleen leuk is voor de kinderen, maar ook voor ons als begeleiding. De bijkomende taken verdwenen naar de achtergrond en we konden meer actief bezig zijn met de kinderen en hun spel.

Zo dus, wat blijkt? Wanneer we meer buiten zijn, spelen de kinderen veel meer, zijn ze gelukkiger, meer in hun element en gedragsproblemen komen minder voor. De kinderen vinden hun eigen spel, creëren en exploreren erop los, terwijl wij als begeleiders genieten van hun vrijheid, zelfredzaamheid en creativiteit.

En dit zetten we verder; nu gaan we altijd buiten, weer of geen weer! Want... Wat je binnen kan, doe je buiten nog beter!

Hoewel het hele traject en de verhuis een hele uitdaging was, zijn we terecht trots op wat we hebben bereikt. We zijn ons ervan bewust dat het een continu proces is dat nooit af zal zijn. Maar we hebben onze weg hierin gevonden.

De verhuis van KIKOEN De Kleine Wijzer heeft niet alleen geleid tot een nieuwe locatie, maar ook tot een nieuwe mindset en werkwijze. Met een verfrissende blik op buiten spelen, heeft het team een inspirerende omgeving gecreëerd waarin kinderen kunnen ontdekken, spelen en genieten van hun vrije tijd.

Onze #wijzijnfier is hier zeker op zijn plaats!