Inspiratiedag Brussel

Vorige week gingen enkele medewerkers van KIKOEN op inspiratietocht. Enkele teamcoaches, onze innovatie- en inclusiecoach trokken samen naar Brussel, waar ze het ABC-huis en Gemeenteschool De Kriek bezochten.

ABC-huis

Het ABC-huis is een inspirerende plek, enerzijds door de inrichtingspricipes die ze hanteren, anderzijds door de invulling die ze geven aan ruimtes en de themahoeken die ze aanbieden. Het huis is opgevat als een interactief en artistiek labo voor spel, werk, onderzoek, ontdekking en expressie. Je vindt er diverse ateliers (textiel, hout, papier, boeken), een ruimte voor meditatie, een danszaal, een muziekhoek,... Een plek waar je achter elk hoekje weer iets nieuws vindt en waar je zintuigen kunnen prikkelen als je ontdekkingstocht gaat.

Voor KIKOEN is het ABC-huis geen nieuwe plek. In het verleden werkten we nauw samen met ABC vzw. Ze verzorgen bijvoorbeeld de inrichting van onze opvanglocatie in de Mariaschool in Grobbendonk. Kenmerkend aan de werkwijze van ABC vzw is dat ze werken met modulaire houten meubels die zo opgesteld staan en ingericht zijn dat ze uitnodigen tot zelfstandig ontdekken.

Het ABC-huis is een heerlijke plek om te vertoeven. Creativiteit spat ervan af, je komt er steeds weer geïnspireerd buiten!

     

Gemeenteschool De Kriek

In de namiddag bezochten we Gemeenteschool De Kriek in Schaarbeek. Geen gewone gemeenteschool: De Kriek is een brede school.

Een brede school is een samenwerkingsverband tussen verschillende sectoren, waaronder één of meerdere scholen, die samenwerken aan een brede leer- en leefomgeving in de vrije tijd én op school.  

We werden erg warm onthaald door Tineke (directeur van de school) & Erika (coördinator brede school). Een rondleiding doorheen de school gaf ons een mooi beeld van de leer- en speelomgeving van de kinderen. Er is goed nagedacht bij de bouw van de school, dit gebeurde trouwens in samenwerking met ABC vzw, zodat ze elke ruimte kunnen benutten.

En wat leerden we hier nu uit?

Wat ons vooral bijblijft is een brede school is het hele project valt of staat bij samenwerking. Om een brede school te laten slagen is een goede samenwerking tussen school & alle vrijetijdsaanbieders voor kinderen (buitenschoolse opvang, muziekacademie, kunstacademie, voetbalclub, karateclub,...) een must.

Alle factoren moeten goed zitten: een open houding van alle partijen, beleid dat kiest voor een brede school en mensen en middelen ter beschikking stelt, een goede communicatie, randvoorwaarden, ...alleen dan kan een brede school een succes worden, zoals bij Gemeenteschool De Kriek.

Stof om over na te denken en verder te dromen...