Zes krachten: Inkanteling in scholen

Bestaande ruimtes beter benutten en de buitenschoolse opvang integreren in het schoolleven: dat is de essentie van een inkanteling. Kinderen bewegen zich vlot tussen klas, opvang en vrije tijd. Voor ouders is het overzichtelijker. Voor scholen en opvangteams vraagt het een andere manier van samenwerken en denken over ruimte, rollen en routines.

Bij KIKOEN geloven we dat het wél kan: kwaliteitsvolle buitenschoolse opvang organiseren in een schoolomgeving. Ook binnen de schoolmuren kunnen kinderen die belangrijke switch maken: van leren naar ontspannen, van gestructureerde schooltijd naar vrije keuze. Mits de juiste afstemming, ruimte en mindset wordt de school een plek waar leren, spelen en ontspannen naadloos in elkaar overvloeien.

 


De uitdaging?

Scholen zijn vaak niet gebouwd met opvang in gedachten. Lokalen zijn ingericht voor lesgeven, niet voor spelen en ontspannen. En samenwerken vraagt afstemming tussen mensen met verschillende ritmes, verwachtingen en doelen. Hoe zorg je ervoor dat opvang geen bijzaak wordt, maar een volwaardig deel van het schoolgebeuren?


Onze aanpak

Bij KIKOEN geloven we in partnerschap. We gingen in dialoog met directies, leerkrachten, poetsploegen én kinderen. We experimenteerden met gedeeld ruimtegebruik en dachten na over een inrichting die meegroeit met de noden van kinderen.

Daarnaast zetten we in op overlegmomenten en duidelijke afspraken over wie wanneer wat gebruikt. Zo vermijden we wrevel en benutten we elkaars sterktes.

Sinds 2016 werkt KIKOEN actief aan de transitie van traditionele IBO-locaties naar geïntegreerde, kwaliteitsvolle opvang binnen schoolgebouwen. We ontwikkelden hiervoor een gestructureerde aanpak:

1

Screening van de school en omgeving 

We analyseren de beschikbare ruimtes aan de hand van het programma van eisen en in overleg met de directie. 

2

Overleg en samenwerking met de school

We maken duidelijke afspraken over het gedeeld gebruik van infrastructuur, met respect voor de werking van alle partijen. 

3

Teamtraject

We begeleiden het team in het vertalen van deze nieuwe manier van werken naar inrichting, materiaalkeuze, houding en werkafspraken. 

4

Inrichting volgens 'blauwdruk'

We bepalen samen met de school welke functies nodig zijn in de ruimte, op basis van onze inrichtingsprincipes. 


Wat we geleerd hebben

  • Een goede inkanteling begint bij vertrouwen en communicatie. Regelmatig overleg is geen luxe, maar noodzaak.
  • Ruimte delen lukt pas als iedereen zich gezien voelt. Geef opvangteams een stem in hoe lokalen ingericht worden.
  • Een herkenbare plek voor kinderen maakt een wereld van verschil. Zelfs kleine ingrepen (een vast tapijt, een kast met vertrouwde materialen) zorgen voor houvast.
  • Het vraagt tijd, en geduld. Maar het loont.
  • Een gedeelde visie op kinderen is de echte dealmaker. Als school en opvang kinderen op dezelfde manier benaderen, als kinderen die ruimte verdienen om te spelen, kiezen en gewoon zichzelf te zijn actieve, dan ontstaat echte samenwerking.


Samen toekomst maken

We leren nog elke dag bij. Geen enkele school is dezelfde. Maar één ding weten we zeker: als opvang en school echt samenwerken, wint iedereen erbij, in de eerste plaats de kinderen.

Ben je als lokaal bestuur of school op zoek naar inspiratie of ondersteuning bij een inkantelingstraject? We denken graag met je mee.

Contacteer ons!