Heldendag: '#ikbenfier'

Een duidelijke KIKOEN-identiteit zorgt ervoor dat we als medewerkers weten waar we naartoe willen en waar we voor staan. Dit is een belangrijke basis om met zelfvertrouwen en de nodige assertiviteit in onze job te staan en een constructieve samenwerking aan te gaan met externe partners.

Tijdens onze Heldendag maakten we onze identiteit meer concreet onder het motto #wijzijnfier. Zo konden onze KIKOEN-helden kiezen uit vijf workshops:

  • Talententas van onder het stof
  • Van opvangtijd naar vrije tijd
  • Ik bijt niet! – inclusie
  • Bouwen aan een straffe kleuterwerking
  • #ikbenfier

We maken een artikelreeks van vijf waarin we elke week een ander onderdeel van de KIKOEN-identiteit onder de loep nemen. Na talentontwikkeling, vrije tijd, inclusie & kleuterwerking is het nu de beurt aan het laatste onderdeel: #ikbenfier.

“Als je niet voor jezelf zorgt, is het moeilijker om te zorgen voor anderen.” Zo startte Dorien Coeckelberghs van Villa Vlinder de workshop ‘#ikbenfier – trots en zelfzorg’. Doel van deze workshop is onze KIKOEN-begeleiders de nodige handvaten geven om zichzelf beter te leren kennen, beter voor zichzelf te zorgen en fier te zijn op wie ze zijn.

Trots

Trots zijn is een vorm van zelfliefde en zelfwaarde, het gaat over tevreden zijn met jezelf. Er zijn mensen die heel goed kunnen verwoorden waar ze trots op zijn. Anderen kunnen de woorden ‘fier’ en ‘trots’ amper uitspreken. Hoe komt dat? Dorien zoemde even in op introjecten om hier meer duiding over te geven.

Introjecten zijn overtuigingen, ideeën, normen en opvattingen die je hebt meegenomen uit je kindertijd. Je hebt ze als kind aangenomen als ‘waar’ en je ze zo eigen gemaakt dat je jezelf er geen vragen over stelt. Sommige introjecten zijn nuttig, bv. je handen wassen na toiletbezoek, eerst kijken voor je oversteekt, … Andere introjecten zijn echter een oordeel over anderen en bepalen een deel van je leven. Ze hangen samen met emoties: als je niet aan een bepaald idee/norm voldoet dan is er angst, schuldgevoel, schaamte of later verdriet en boosheid.

Introjecten leren kennen, is ook jezelf leren kennen.

  • Maak een onderscheid tussen oppervlakkige introjecten, bv. ‘Ik kan niet tekenen.’ en diepe introjecten ‘Ik ben niets waard.’.
  • Sta er even bij stil: Is het een idee/overtuiging/norm van jezelf of van je ouders? Is het nog nuttig en/of mag die norm/overtuiging weg?
  • Kortom, word weer een beetje meer jezelf!

Zelfzorg gaat over het kennen van je behoeften. Wat heb je nodig om je dag goed door te komen? Wat geeft energie? Dorien legde dit uit aan de hand van de behoeftecircel: een visuele manier om te tonen hoe het proces loopt tussen gevoelens, behoeftes, vervulling en gedrag. Afhankelijk of de behoefte wel of niet vervuld wordt, volgt een passend gedrag.

Er zijn basale behoeften (eten, drinken, rusten, woonst, …) en meer dieperliggende behoeften. Wie ben je echt in de kern? Wat doe je oprecht graag? Het is niet altijd gemakkelijk om te weten wat dat is.

 

Behoeftecirkel

Je behoeftes kennen is één ding, ze vervullen en voeden is iets anders. Om dit te doen doorloop je verschillende stappen:

1. Voorvoelen
2. Awareness/bewustzijn
3. Mobilisatie
4. Actie
5. Satisfaction/voldoening
6. Navoelen
7. Rust

Op elk van deze stapjes kan je vastlopen of zijn er blokkades. Zo is het bv. belangrijk dat je rust neemt na het vervullen van een behoefte, maar vaak geraak je er niet aan (te veel prikkels, druk van de maatschappij, …).  Anderen voelen wel een behoefte (stap 1) en zijn er zich van bewust (stap 2), maar geraken niet tot mobilisatie (stap 3).

Die blokkades durven we als mens op te vullen met pseudobehoeften bv. bingewatchen, ongezond eten, GSM, blijven werken, … Dorien benadrukte dat je op die manier wel vult, maar jezelf niet voedt. Vullen kan en mag, maar niet zonder ook te voeden.

Dorien eindigde de workshop met een cadeau. Wat gun ik mezelf als verwenmoment deze maand omdat ik zo fier ben op mezelf? Het antwoord laat ik alvast in het midden :-)