Complimentendag 2024

Jaarlijks, op 1 maart, vieren we complimentendag. Een dag die we graag vullen met warme boodschappen & deugddoende complimentjes!

Het klinkt zo vanzelfsprekend...

...een complimentje geven als iets goed gaat of als je iemand graag hebt. Maar toch doen we het nog veel te weinig. Een schouderklopje, waardering, erkenning of ondersteuning voor wat we doen, een welgemeende dankjewel: het kan soms echt het verschil maken.

Iedereen, ook jij, verdient een welgemeend compliment. Daarom doen we vandaag een oproep om vandaag minstens één complimentje uit te delen.

Waarom zou je een compliment geven?

Complimenten geven heeft heel wat voordelen. Zo helpen ze bij het opbouwen van relaties en verbeteren ze de communicatie tussen mensen.

Door iemand een compliment te geven, laat je zien dat je zijn/haar prestaties waardeert en dat je je bewust bent van wat ze bijdragen.

Complimenten kunnen zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde versterken. Als iemand een complimentje ontvangt, voelt hij/zij zich gewaardeerd en erkend. Gevolgen hiervan kunnen meer motivatie, betere prestaties en hogere niveaus van tevredenheid zijn. 

Een win-winsituatie dus!

Hoe geef je een goed compliment?

Een complimentje geven is niet moeilijk. Maar door onzekerheid durven we dit niet altijd. Hieronder geven we graag enkele tips voor het geven van geweldige complimenten:

  • wees oprecht: een compliment moet oprecht en authentiek zijn. Geef geen compliment alleen omdat je er iets voor terug wil of omdat het voelt als een verpluchting. Wees oprecht en laat zien dat je echt om de persoon geeft.
  • Wees specifiek: in plaats van simpelweg te zeggen “goed gedaan”, wees specifiek over wat je waardeert. Bijvoorbeeld: “Je hebt steeds aandacht voor de noden van de kinderen en speelt er goed op in.”
  • Houd het gepast: zorg ervoor dat je complimenten passen bij de situatie en de persoon. Vermijd ongepaste of overdreven complimenten.
  • Geef complimenten aan iedereen: beperk je niet tot je naaste collega's, vrienden, familie of gezin. Iedereen verdient waardering en erkenning.

Na complimentendag...

Een complimentje geven is zo gebeurd, dus waarom doen we het niet eens wat vaker? Je weet nu hoe het moet en wat de voordelen ervan zijn, dus niets kan je tegenhouden om ook na complimentendag ook eens een complimentje te geven.

Wij willen alvast al onze KIKOEN-helden oprecht bedanken.
Bedankt, KIKOEN-helden! Wat doen jullie het goed!
#wijzijnfier

PS. Ben je nog op zoek naar een leuke manier om een complimentje te geven? Gebruik gerust de leuke complimentenkaartjes die je in dit artikel vindt. Sla de afbeeldingen op en stuur ze digitaal door met een welgemeend complimentje!