Booster² - sessie inclusie

Zoals jullie ondertussen wel weten, zijn we een tijdje geleden gestart met een tweede KIKOEN-Booster. In dit boostertraject brengen we begeleiders vanuit verschillende opvanglocaties samen om rond een aantal inspirerende thema's te werken.

De doelstellingen van het boostertraject zijn:

  • boost rond KIKOEN-comptenties & -cultuur
  • KIKOEN-netwerk uitbouwen
  • hart luchten en ervaringen uitwisselen

Gisteren was het tijd voor de vierde sessie. We doken in het thema inclusie. We vertellen jullie hier graag wat meer over.

Gelijk vs gelijkwaardigheid

Als opwarmer dachten we na over principes gelijkheid, gelijkwaardigheid & rechtvaardigheid. Wat is het verschil en hoe vertaalt zich dit in de praktijk van inclusieve kinderopvang?

Om te testen hoe het gesteld is met de inclusieve visie van onze deelnemers, speelden we een stellingenspel. Bij elke stelling gingen deelnemers in een vak staan: 'akkoord', 'niet akkoord' of 'ik weet het niet'. Bij elke stelling gingen we in gesprek. We konden alleen maar concluderen dat de inclusieve visie meer dan goed zit.

'All Inclusive' is een gezelschapsspel rond inclusieve kinderopvang. Neelke Dewulf, inclusiecoach bij Stad Gent, bedacht dit bordspel om medewerkers van de kinderopvang na te laten denken over inclusieve kinderopvang. Met behulp van reflectievragen en situatievragen en kanskaarten daagt zij spelers uit om een krachtige inclusieve visie te ontwikkelen.

En dat is exact wat wij deden. Ter voorbereiding van het spel dachten de deelnemers na over een situatie waarbij ze moeilijkheden ondervinden. Deze integreerden we in het 'All Inclusive'-spel als onze eigen situatievragen. We bespraken de concrete vragen, zochten mee naar oplossingen, dachten samen na over de reflectievragen en gingen met elkaar in discussie.

De tijd vloog voorbij... Met heel wat handvaten, tips en concrete ideeën stuurden we onze deelnemers moe maar voldaan naar huis!