Booster 3 - Kleurendenken

De boostersessies van groep 3 lopen als een trein. Vorige week hielden we halt aan sessie nr. 8! Dit keer nam onze eigenste Kim ons mee in het kleurendenken.  

Ze baseerde zich hiervoor op het kleurenmodel van Insights Discovery dat het concept van psychologische voorkeuren koppelt aan 4 kleuren. Met het besef dat mensen meer zijn dan hun (kleuren)vakje alleen, geeft deze theorie ons wel inzicht in onze eigen reacties en helpt het ons te begrijpen waarom anderen ander gedrag laten zien. 

Interessante inhoud die we graag omzetten in actie. De start van een interactieve sessie was gegeven! 

Aan de hand van stellingen plaatsten we ons op de lijn tussen ‘denken’ en ‘voelen’ en kwamen we te weten of we eerder ‘introvert’ of ‘extravert’ zijn.

Leg deze twee samen en we hadden onze voorkeurskleur. We kwamen te weten waar elke kleur voor stond en al snel kon iedereen zich hierin herkennen.
Zo hadden we:

  • Vurig rood: de actiegerichte personen die open en direct zijn in de omgang en resultaatgericht zijn
  • Stralend geel: de spontane en enthousiaste personen die graag in gezelschap van anderen zijn
  • Zacht groen: de zorgzame en relatiegerichte personen die streven naar harmonie
  • Helder blauw: de nauwkeurig en analytisch ingestelde personen die vasthouden aan een objectief standpunt

Enkele oefeningen hierrond maakten ons bewust van onze eigen kwaliteiten en valkuilen, maar ook in die van andere kleuren. Hierdoor beseften we dat verschillende kleurentypes op andere manieren met bepaalde zaken omgaan en dus ook een andere manier van communiceren prefereren. Iets wat in teams wel eens tot spanning of conflicten kan leiden.

Doordat we aan het einde van de sessie dieper ingingen op de communicatiestijlen per kleur konden we met een gevulde rugzak vol inzicht terug richting onze teams gaan om deze theorie actief toe te passen.

Alweer een geslaagde sessie!